Zdravé varenie: Raňajková smoothie bowl

Patrí to k záveru zimy takmer každého z nás. A tým je celková únava a taká prazvláštna (ne)nálada - proste už fungujeme na núdzový režim, ktorý odznie až s jarou. A za to môže hlavne nedostatok slnečných lúčov, pohybu na čerstvom vzduchu a nie príliš pestrá strava. Ak ste celú zimu jedli zdravo, veľa sa hýbali, otužovali sa a k tomu súčasne zvládli aj relaxovať, tak ste šťastlivci a tento stav sa vám asi s najväčšou pravdepodobnosťou vyhol. A nám ostatným by som odporučila prepnúť na režim s názvom: Za chvíľu tu máme jar, musím ju privítať plný/á síl.

Zdravé varenie: Raňajková smoothie bowl

Ak to máte tak ako ja, že smoothie vám síce veľmi chutí, ale samotné si ho na raňajky predstaviť nedokážete, tak to pre vás bude ideálne smoothie prevtelené do misky plnej nielen rozmixovaného ovocia, v ktorej vám bude stáť lyžička. A to je presne to, čo potrebujem ja, aby som svoje raňajky nevypila na pár hltov, ale mohla ju labužnícky ujedať po lyžičkách. Ale ovocnú bombu to každopádne na ranné i jarný rozjazd chce! Tak si ju poďme pripraviť. A nový deň je najlepšie privítať raňajkami vo dvojici a na to...

budeme potrebovať:

  • 350 g mrazeného ovocia (napríklad černice a ríbezle)
  • 1 banán
  • 3 lyžičky naloženého zázvoru (ak budete dávať čerstvý, uberte - bude stačiť 1 až 2 lyžičky)
  • 4 lyžičky medu
  • 100 ml kokosového mlieka
  • 100 ml nápoja kombucha
  • 2 lyžice chia semienok
  • navrch príde: strúhaný kokos, brusnice, nasekané mandle, banán a nejaké to müsli chrumkanie, ktoré si doprajete k raňajkami - či už to sú vločky, alebo lupienky

Postup netreba rozpisovať. Skôr než ale všetko zmixujeme, namočte si najprv chia semienka do kokosového mlieka a nechajte ich chvíľku napučať.

Rozpísať by som sa ale určite mala k výberu jednotlivých surovín, ktoré sme do smoothie misky použila, pretože ich voľba mala svoj dôvod, a tým je prospech našej imunite a celkovej vitalite.

Červené ríbezle sú bohužiaľ zabudnutým ovocím, ktorý je outsiderom kvôli svojej kyslosti. Pritom práve kyslosť svedčí o obsahu veľkého množstva vitamínu C. Nejaký ten krík sa vyskytuje takmer na každej slovenskej záhradke a ja radím tento skvost otrhať do poslednej guličky a zamraziť. A skvelé sú nielen ako prevencia, ale aj v boji s vyčerpaním. Navyše obsahujú rutín. A samozrejme nezabudnime na dôležité minerály - vápnik, železo, mangán, draslík a zinok, ktoré po zime tiež potrebujeme doplniť.

Veľmi podobné vlastnosti majú aj černice.

Zázvor je ďalším skvelým bojovníkom s vyčerpaním a navyše dodáva energiu a vitalitu. Svojim pálivým efektom dokáže skvele prehriať náš organizmus, čo je ďalšia vítaná vlastnosť, ktorú v zime potrebujeme.

Med a zázvor sú kamaráti, spolu cielia na naše dýchacie cesty. Med sa odporúča užívať aj preventívne - jednu polievkovú lyžicu rozpustiť vo vlažnej vode alebo čaji a vypiť pol hodiny pred raňajkami. V tomto prípade potom bojuje proti žalúdočným vredom, vysokému tlaku a črevným ťažkostiam. Mimochodom, odporúčam tiež použiť med na pleť ... naša po zime suchá pokožka po ňom priamo volá. Med hydratuje a zároveň pôsobí ako čistič pórov. Zmiešajte ho napríklad s kokosovým olejom a krúživými pohybmi rozotierajte po pokožke. Potom zmyte vodou.

Ďalším skvelým pomocníkom, ktorý je vhodný užívať preventívne, je kombucha. Starí Číňania mali za to, že jej užívaním dosiahnu dlhého a zdravého života. Je to v podstate zhluk prospešných baktérií a kvasiniek. Kombucha obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, kyselinu listovú, aminokyseliny a enzýmy. A ak potrebujete zhodiť nejaké to kilo navyše, v kombinácii s pohybom je aj v tom kombucha skvelá.

Ďalšou blahodarnou silou v tomto smoothie pôsobia brusnice. Tie sú tiež dôležité pre našu imunitu a zároveň pôsobia ako antioxidant.

Kto by nemiloval mandle... Tie sú nielen dobré chuťovo, ale taktiež aj vďaka svojim vlastnostiam. Sú zásobárňou mononenasýtených tukov (ktoré priaznivo pôsobia na naše srdce), bielkovín, vlákniny a vďaka obsahu flavonoidov aj ony pôsobia antioxidačným a protizápalovým vplyvom na náš organizmus.

A energiou na celý deň vás potom vybavia chia semienka, ktoré sú navyše dôležitým zdrojom vápnika, železa a horčíka.

 

OK
Spracovávam